Duhovni razgovor o.Gavrila sa bratom S. A-   A+  

*** Pomaže Bog, oče Gavrilo! Ovih dana sam se molio Gospodu da mi nadje nekoga ko bi mogao da mi da neke odgovore. I, eto, izgleda da su moje molitve uslišene. Pronašao sam Vas i potrebno mi je da porazgovaram sa Vama, oče!

 

o. Gavrilo:  Bog blagoslovio. Slobodno kaži šta te muči?.

 

*** Jako mi je teško, oče. Ja imam samo 15 godina, a već se previše opterećujem mislima o smrti i o tome da li ću otići u Raj ili u pakao.  Možete li mi dati neki savjet?

 

 o.Gavrilo: Zbog čega te opterećuju te misli? Od kad si o tome počeo da razmišljaš? Šta te je navelo na takvo razmišljanje?

 

*** Opterećuje me sama pomisao na to,  da može da se dogodi da čitavu vječnost  provedem u paklu...Na to me naveo jedan dokumentarni film u kome se govori o prolasku duše kroz mitarstva, zatim o paklu i odajama  pakla.

 

 o.Gavrilo: Samo se ti čuvaj greha, naročito smrtnog.

*** Ali,  tu ima dosta nedoumica kod mene. Naime, u mojoj sredini je situacija veoma specificna, jer gotovo je nemoguće naći ženu, koja je spremna da ne vodi ljubav prije braka.

 

o.Gavrilo: A ti se čuvaj tog greha. Suviše si mlad i i dok je duša još neokaljana tim grehom i dok je čista, čuvaj se i sačuvaj.

 

***  Takodje su tu i izlasci u kafiće. Moje društvo me ne bi prihvatalo, ako sa njima ne bih izlazio. A s druge strane,  kada se ne bih sa njima družio, imam osjećaj da bih izludio...

 

 o.Gavrilo: Pre ćeš steći nemir u društu koje provodi većinu vremena po kafićima i disko klubovima... A, ideš li redovno u crkvu i da li su ti roditelji verujući?

 

*** U poslednje vrijeme nastojim da redovno idem u crkvu. Majka je vjerujuća i moli se redovno za nas, a otac... ne znam, on mi je enigma... On se ne moli, a i ne ide u crkvu, ali vjeruje u Boga, i mnogo je pomogao igradnji hrama. Moglo bi se reći da je zbog stalnog posla i borbe za svoj hljeb mnogo toga zapostavio...

 

 o.Gavrilo: Znači da ti je otac ipak vernik. Imaš li još braće i sestara?

 

*** Imam mladjeg brata

 

 o.Gavrilo: Da li si dobar učenik u školi?

 

*** Jedan od najboljih. Učenik sam  Opšte Gimnazije.

 

 o.Gavrilo: Čestitam ti i  želim da tako ostaneš u svemu najbolji i da budeš  primer svojim vršnjacima, a pre svega da budeš vernik, pa da se tvoji drugovi ugledaju na tebe i da ih ti privodiš veri, a ne oni tebe da vode po kafićima i drugim mestima, gde se duša gubi.

 

*** Oče,  ja sam neke već priveo veri i doveo ih u situaciju da se zapitaju šta i kako rade i koliko griješe? A da li je grijeh, oče, to što se bavim fudbalom i što u njemu stvarno uživam, a idem i u teretanu?

 

o.Gavrilo: Dobro je baviti se sportom, ali budi u predostrožnosti i budi čvrst i čuvaj se svega onoga što nije korisno i što može da bude štetno za dušu.

 

*** Takodje sam razmišljao i o monaškoj dužnosti. Šta mislite o tome, oče?

 

o.Gavrilo: To je dobro i pohvalno ako osećaš priziv za monaštvom. I meni se u tvojim godinama pojavila želja za monaštvom, ali tu svoju želju nikome nisam otkrio, jer sve što je dragoceno čuva se u skrovitom mestu, „da ne bi došli lupeži da ga ukradu", a to znači kad se ta želja objavi roditeljima, rodbini i prijateljima, svi odmah počnu nešto da žale, da te odvraćaju i većinom to shvataju kao tragediju. Nikako im nije jasno kako to da neko može da se odluči za manastir i monaški život.

 

*** Oče, slažem se sa Vama u potpunosti. I ja mislim da, kad bih to majci objavio, da bi joj to slomilo srce, jer ona kaže da sam joj ja jedino što ima i da smo joj brat i ja jedini razlog za život. Kad bih otišao od kuće i kad ne bi mogla stalno da me vidja, to bi bio krah, jer, ona je imala stvarno težak život. Imala je očuha,  koji je tukao i nju i njenu majku. Do prije dvije godine mi nismo imali svoju kuću, tako da smo živjeli u starim kućama kao podstanari, a ona je to sve, jadna, iznijela i izborila se za mene i brata. A, vjerujte, oče, moja majka ima jednu prelijepu vrlinu, kakvu dosada nisam vidio. To je poniznost.

 

 o.Gavrilo: Tebi je sada 15 godina, tako da do 18, odnosno do punoletsva, imaš još 3 godine. Da bi bio primljen u manastir, ti moraš da ispuniš ulov da imaš 18 godina. Tako da bi mogao, kada završiš Ginaziju, da upišeš Bogoslovski Fakultet. Tada ćeš lakše da doneseš pravu odluku.

 

*** Hvala Vam mnogo, oče, na Vašim savjetima! Ako možete pomolite se za moju dušu da mi se um razbistri...Laku noć, blagoslovite, oče!

 

 o.Gavrilo: Kad god budeš imao potrebe za duhovnim pitanjima, slobodno možeš da pitaš sve što ti ne bude jasno. Bog te blagoslovio i laku noć. AMIN!

 

 

Pregleda: 4024