Duhovni razgovor o.Gavrila sa sestrom Sladjanom A-   A+  

- Oče, treba mi Vaš savjet. Imam divnog muža i dvoje djece. Hvala Gospodu za taj dar.
- Neka su živi i zdravi i od Boga blagosloveni.
- Od početka maja muž mi nije dobro, ima osjećaj pritiska u glavi, gubljenja snage i mučnine. Bili smo kod doktora i nalazi su svi u redu. On se sve lošije osjeća i jedini spas vidim u Crkvi i molitvama monaha. U kući imam ikonu čudotvorne Lepavinske Bogorodice, koju sam dobila iz Vašeg manastira, zatim Trojeručicu iz Hilandara, ikonu Bogorodice iz Jerusalima, Svetog Vasilija… Molimo se ispred ikona, palim kandilo, kadim kuću. Ali u ovom dalekom svijetu osjetim se bespomoćno. Oče, blagoslovite, dajte mi savjet šta da uradim.
- Može i molitva nadležnog sveštenika, i ispravni hrišćanski život, koji nam Crkva zapoveda. Obratite se Vašem nadležnom svešteniku. Niste mi rekli ime Vašeg muža, da ga pominjem na molitvi.
- Molim Vas, uzmite ga u molitve, njegovo ime je L. Oče, redovno idemo u crkvu, postimo… Mi živimo u Kanadi, ovdje imamo našu crkvu, ja sam član crkvenog hora.
- Dobro je, sestro S., neka Gospod Vašem mužu daruje zdravlje i svaki duhovni napredak.
- Hvala Gospodu, i Vama, oče. Dali ste mi snage, jer znam da će Vaše molitve pomoći.
- Svi smo mi u Božjim rukama.

(…) - Pomoz Bog, oče, blagoslovite.
- Bog te blagoslovio!
- Oče Gavrilo, sa vjerom u jačinu Vaših molitvi sada sam u životu. Moj muž i ja smo prošli kroz nešto strašno. Odjedanput se desilo kao da je dobio panični napad, kako mu nema spasa, da mu se oduzimaju noge, da ga pritišće nešto u glavi. Molim se i dan i noć, kandilo svaki dan palim. Išli smo na akatiste Svete Trojeručice, postio je i u srijedu se pričestio. Oče, ne znam o čemu se radi, išli smo doktoru, nalazi su svi u redu. Bio je prestao spavati, jesti, pričati… To kada se desilo stavila sam mu ikonu svetog Vasilija u ruke i čitala akatist Svetitelju. Samo me je vjera u Gospoda spasila, šta mi se sve izdešavalo zadnjih 20 dana. Moj tata se upokojio prije 18 dana, muž mi se razboli… Ali nešto mi se čudno vrti po glavi. U martu nam je došla u posjetu majka moga muža i donijela poklone od jetrve. Svekrva mi se izjadala kako ta naša snaha ide kod kojekakvih vračara i da je tražila naše slike. Svekrva joj je rekla da ne da, da ja vjerujem samo u Gospoda Boga. To kada sam saznala počela sam se moliti Gospodu za nju, da je izvede na Gospodnji put. Oče, možda nije lijepo od mene, recite mi da li da sve te poklone pobacam u smeće.
- Nemoj da ti se takve misli vrte u glavi, uzmi nešto što te ne uznemirava, nešto pametnije o čemu ćeš razmišljati.
- Oče, dajte mi savjet.
- Mogu ja vama dati savet, ali najbolje je da odete kod vašeg nadležnog sveštenika da se sa njim posavetujete, jer vas on najbolje poznaje kao svoje parohijane.
- Bili smo i dao nam je bogojavljensku svetu vodu i čitao mu je molitvu.
- Pa eto, upravo to vam je lek.
- Hvala, oče Gavrilo, molim Vas spominjite ga i dalje u molitvama.

Pregleda: 3358