Duhovni razgovor o.Gavrila sa bratom Petrom A-   A+  

Petar: “ Pomaze Bog oče Gavrilo! Da li možemo da vas pitamo nesto?”
o.Gavrilo: “Bog blagoslovio brate Petre. Pitajte.”
Petar: “ Dragi oče, ja i moja supruga imamo velike probleme, a trenutno nikako da dođemo kad vas. Kupili smo restoran u Austriji u decembru prošle godine. Par meseci je bilo sve u redu sve dok nismo naišli na 2 katanca u restoranu koji su stajali u ćošku, komplet zaključana bez ključa. I od tada nam ništa nije išlo kako treba. Evo već od jula 2008. mi smo zatvorili kafanu, a u velikim smo dugovima i nikako da skupimo čak ni 100 evra da bi došli do vas Momentalno ne radimo nigde. Čak i sad u utorak sledeći imamo suđenje zbog tog restorana.  Mi smo veliki novac tu izgubili preko 80 000 evra. Hvala Bogu smo uvek imali para za sve, ali od tada nemamo ni za naše dete, sina od 8 godina. Ne možemo da mu kupimo ako nešto poželi. Imamo veliku želju da
posetimo vas u manastiru Lepavina.
o.Gavrilo: Pa eto brate Petre ima ona narodna “čovek treba da se pruži koliko mu je guber dugačak, a ono kad se nešto zapetlja teško se otpetlja.”
Petar: “ Da li to mislite na ove katance?”
o.Gavrilo: “ Ako se nešto uradi nepromišljeno…”
Petar: “ Svi su bili ljubomorni na nas što, smo bili to sve uspeli. Ja imam ovde 3 rođena brata i 3 rođene sestre i svi su bili protiv toga što sam ja imao kafanu.
o.Gavrilo: Ništa od tih katanaca ne može da se dogodi, ako čovek živi pravilno hrišćanskim životom. Naravno to i mi kažemo i verujemo čvrsto u našoj pravoslavnoj veri, ali narod svašta priča o tome.
Petar: “ Pa nekako se potrefilo da je od tada nama sve krenulo u propast, a čak ni posao ne možemo da nađemo,a hvala Bogu, majka me je za sve rodila, i građevina a i kompjuter, ali ništa nam ne ide.”
o.Gavrilo: „Jedno je verovati, a drugo ispunjavati i tako jedno bez drugog nije celina.
Petar: “ Čak je tako vreme došlo da ne možemo ni na zajam da tražimo od nekog. Hvala vam puno na savetima, a mi ćemo da gledamo bilo kako da dođemo do vas do kraja ovog meseca. Samo mi recite da li je potrebno postiti 7 dana. Mi postimo inače stalno.  Ja ipak mislim ako je sve ovo Bozija, volja neće mi biti tako teško i i borićemo se sa verom u Boga.
o.Gavrilo: “ Postite onako kako su crkveni propisi, a ako vam što ne bude jasno za savet obratite se vašem nadležnom parohu.”
Petar: “ Čitali smo knjigu o čudima Presvete Bogorodice Lepavinske i verujemo u ta čudesa, zato smo se i obratili vama.
o.Gavrilo: “ Bog vas Blagoslovio i srećni bili.”
Petar: „Ja vas molim dragi oče Gavrilo da se pomolite Bogu za nas i neka svima u nevolji pomogne pa i nama…(navodi imena članova porodice).  Hvala vam što ste vaše dragoceno vreme proveli sa nama. I neka vas Bog poživi dugo godina u sreći i zdravlju, i vas i vaše bratstvo.
o.Gavrilo: “ Hvala.”
Petar: “ Prijatno i želim vam ugodan dan, a mi ćemo da gledamo uz Boziju pomoć da do kraja meseca da dođemo do vas…”

Pregleda: 3476