Duhovni razgovor o.Gavrila sa sestrom Biljanom A-   A+  

Biljana: “ Pomaže Bog dragi oče. Kako ste? Oče imam jednu molbu. Možete li da me spomenete u molitvi za zdravlje, to mi je baš nekako potrebno.  Nikako mi se ne da, da dođem kod vas. Dva puta sam već planirala i nikako da dođem, a tako me nešto puno vuče tamo. Hvala vam puno i hvala dragom Gospodu što mi je omogućio da mogu na bilo koji način da stupim sa vama u kontakt. Tako bi želela da se sretnem sa vama i da sednem da se ispričam i otvorim dušu.
o.Gavrilo: “ Bog blagoslovio.”
Biljana: ” Hvala vam oče.  Ja se nadam svom dušom i srcem da će mi se otvoriti put da mogu da dođem. Mnogo me vuče, svaki dan mi dođe da krenem peške.  Upravo čitam o manastiru Lepavina. Ako skupim snage napisaću vam pismo i poslati.  To mi je način da olakšam dušu.  Mnogo se toga skupilo u meni, problemi sa mužem najviše. Kao da pričamo dva različita jezika, pa nikako da se razumemo. Roditelje nisam videla 8 meseci, jer ne mogu da odem zbog finansija. Mnogo mi toga stoji na duši. Oprostite što vas uznemiravam, ali nemam kome da kažem. Želela sam i da vam se zahvalim što ste se za moju mamu molili, ona je mnogo bolje i zahvalna vam je i puno vas spominje uvek.  Imam jedno pitanje za Vas.  Muž i ja smo bili u manastiru Privina Glava i razgovarali smo sa ocem Gavrilom.  Pošto mi kada idemo na odmor, idemo uvek u neki manastir i tražimo da razgovaramo sa monasima zavisno od toga gde idemo.  Jednostavno volimo tako i uvek se raspitujemo za sve što nas interesuje. Možete li mi reći, je li istina da neki sveštenomonasi neće da pričešćuju ljude koji su išli kod Oca Gavrila.  To sam čitala i ne mogu da verujem. Nazivaju ga belim magom.  Mene to sada tišti , jer mi smo išli sa dobrom namerom i što nas vuče da idemo u manastire.  Možete li mi reći samo da li je to istina?Jesmo li mi napravili grešku što smo otišli pa da više ne može da se pričestimo.
o.Gavrilo: Nit mi je poznato da je o.Gavrilo iz manastira Privine Glave beli mag, niti mi je poznato da neki sveštenomonasi ne pričešćuju one koji idu kod njega. Ima jedna izreka: “Ne veruj sve što čuješ, nit kazuj sve što znaš.” Ima on svog episkopa Vasilija koji nadgleda Eparhiju Sremsku i tako da je i o.Gavrilo pod njegovim duhovnim krilima. A šta znači episkop?  Ta reč je „epi-skop” tj. onaj koji nadgleda kao što orao gleda sa visine prostranstvo ispod sebe, tako i episkop nadgleda svoju eparhiju koja mu je poverena od Crkve za duhovni i moralni poredak u njoj.
Biljana: “ Ja sam ovde u Nemackoj rekla pred jednim sveštenikom da smo bili u manastiru Privina Glava i on mi je rekao da zna puno naroda da ide tamo, ali da to što se radi u tom manastiru on ne opravdava.
o.Gavrilo: “To je samo rekla - kazala, jer Crkva nigde nije izdala zvanično saopštenje da niko ne ide u manastir Privina Glava zbog toga što je o.Gavrilo “beli mag”. Ko prenosi takve glasine, to samo čini smutnje. Mnogi se brinu o tuđim brigama, a najmanje oko svojih.
Biljana: „ Sveštenik je rekao: “To je tamo užas. Oni tamo uzimaju od naroda pare. To je užas.” Tako mi je rekao. Oče, mi smo tamo otišli, jer smo želeli i ne kajemo se, jer Gospod vidi da je to bila naša želja, ali ne mogu da verujem da ima takvih ljudi koji sluze Gospodu i da tako pričaju i pišu za druge ljude, koji isto služe Gospodu i prave pometnju među narodom.”
o.Gavrilo: “ Sestro Biljana da ne proširujemo ovu temu, jer nije potrebno. Ima ko o njoj da se brine i razmišlja. Za to je nadležan episkop Vasilije.”
Biljana: „ Hvala vam oče za odgovor i za vaše strpljenje. Dali ste nam mir, i hvala vam za blagoslov.”
o.Gavrilo: „Bog vas blagoslovio.”

Pregleda: 22402