Duhovni razgovor o.Gavrila sa bratom Ivanom A-   A+  

o.Gavrilo:Bog blagoslovio.
Ivan:Oce velika ljubav mi se javi prema Hristu i pokajah se za sve moje grijehe.Svijet u obilju svoga grijeha ne dozvoljava nam da ostanemo cisti u vjeri Bozijoj.Kako da prevazidjemo sva iskusenja necistog ako smo svakodnevno okruzeni grijehom?
o.Gavrilo:Brate Ivane odakle se javljate i na kom kraju sveta živite?
Ivan: Pljevlja Crna Gora.
o.Gavrilo:Kako ste nas pronašli?
Ivan: Trazio sam pouke starca Gavrila tajnovidca posto imam neke video zapise ali ne mogu bas skroz da ih razumijem, i tako sam naisao na vas sajt i veoma me obradovalo sto mogu svakodnevno da budem u kontaktu sa svestenikom. Imao bih dosta toga oce da vas pitam mnogo toga ne znam.
o.Gavrilo: Koje svetovno obrazovanje imate brate Ivane i čime se zanimate? Idete li redovno u crkvu, jeste li vernik ili pasivni vernik što bi se najbolje reklo obredni vernik?
Ivan: Vjeru sam spoznao tek u srednjoj skoli tako da nemam nekog svetovnog obrazovanja.Student sam prirodno matematickog fakulteta i u crkvu idem kad god sam u mogucnosti. Najvise volim da idem u manastir Dubocicu jer tamo imam potpuni duhovni mir. Zadnjih dana sam u stalnoj molitvi cak sam predlozio svojim roditeljima da se zamonasim ali su oni to odbili.
o.Gavrilo: Koliko godina imate?
Ivan: 23.
o.Gavrilo: Jesi li jedinac u roditelja?
Ivan: Jesam oce.
o.Gavrilo: Da li je u man.Dubočici monahinja Magdalina koja je došla iz man.Sv.Ane iz Hrvatske?
Ivan: Tu sluzi otac Kipronije on je iz Bosne a monahinja ne znam odakle je.
o.Gavrilo: Da nije ova sa fotografije?
Ivan: Jeste oce.
o.Gavrilo: Eto pročitajte njeno stradalničko žitije.
Ivan: Nisam znao ovo o mati Magdaleni hvala vam oce. Inace moja majka je sa Kosova iz Socanice kod Leposavica tako da se ja molim za narod na Kosovu uvijek da im Bog pomogne. Vjerovatno ste culi za manastir Sv. Jovana na Kosovu i za cuveno drvo ispred manastira sa njegovim likom.
o.Gavrilo: Da, jesam čuo sam za drvo i čuvenog duhovnika Sočaničkog prepodobnog o.Jovana.
Ivan: Jeste otac Jovan mnogo ga vole i postuju kako monasi tako i narod.
o.Gavrilo: Da obraz krotosti i monaško smirenje krase o.Jovana.
Ivan: Kaze Sv.Ignjatije Brjančaninov “Promišljanje smirenja je najstrašniji vid gordosti.” Kako oče promisljanje smirenja?
o.Gavrilo: Ne bi se reklo da je kod o.Jovana to nego iskreno i prirodno smirenje koje zadobio kroz poslušnost svome duhovnom ocu a to smirenje prenosi i svojim učenicima koji su mu predati na duhovno rukovodstvo.
Ivan: Gledao sam oče kada se pričešćuje veliki broj vjernika, a svještenik nema vremena da ispovedi svakoga.Da li je to ispravno?Da li je ispravno da se mi ispovedimo svešteniku koji čini grijeh time što puši, jer pušenje je kađenje đavolu. Kako će taj sveštenik prenijeti blagodat Duha Svetoga na nas?
o.Gavrilo: Punoća blagodati koje sveštenik primio prilikom rukopoloženja je delotvorna a za svoje nedostatke sam će dati odgovor pred Gospodom i pred vernim narodom.
Ivan: Hvala Vam oče.
o.Gavrilo: Amin.

Pregleda: 4020