Duhovni razgovor o.Gavrila sa bratom Damjanom A-   A+  

- Blagoslovite, oče.

o.Gavrilo- Bog blagoslovio, brate D…

- Kako ste, oče, dugo se nismo čuli?

o.Gavrilo- Dobro sam, hvala Bogu.

- Šta ima novo u Lepavini?

o.Gavrilo- Sve je po ustaljenom poretku.

- Jа sam postao tata, Bogu hvala. Dobio sam ćerkicu Lenku.

o.Gavrilo- Čestitam, neka je živa i zdrava i na radost roditeljima.

- Hvala, oče Gavrilo. Recite mi, kada je najbolje vreme da se dete krsti?

o.Gavrilo- Što pre to bolje, ali i u dogovoru sa sveštenikom koji će krstiti dete.

- Pre nego što smo je doneli iz bolnice, ja sam tamjanom okadio ceo stan i pokropio njen krevetac bogojavljenskom vodicom. Savetovao sam ženi da svako jutro pije od svete vodice na prazan stomak, međutim, o. Raša mi je rekao da u tu svrhu treba koristiti vodicu osvećenu posebnom molitvom za porodilju i novorođenče.

o.Gavrilo- Da, sigurno.

- Juče sam bio na svetoj liturgiji u Svetonikolajevskoj crkvi, posle koje mi je o. Raša pročitao molitvu i osvetio vodicu za kupanje deteta.

o.Gavrilo- Vodu koja se osvećuje kad se dete znamenuje…

- Je li pogrešno to što sam kropio stan bogojavljenskom vodicom? Recite mi kako se pravilno upotrebljava ta vodica.

o.Gavrilo- Ma, nije to greh, ali se za to upotrebljava vodica nad kojom je izvršeno malo osvećenje.

- Kako i koliko treba postiti pred uzimanje bogojavljenske vodice?

o.Gavrilo- Bogojavljenska vodica se upotrebljava od Krstovdana uoči Bogojavljenja i osvećenja vodice na sam dan Bogojavljenja pa do odanija Bogojavljenja. Tokom tih dana se vodica upotrebljava za sve što je na duhovnu korist i zdravlje, a nakon odanija praznika se upotrebljava u slučaju da se neko razboli ili se ne oseća dobro. Uzima se ujutro natašte. Vodicu i velikog i malog osvećenja, kao i sve drugo što se osveštava u Crkvi, mogu da koriste oni koji su kršteni u Pravoslavnoj Crkvi, nikako nekrštene osobe, budući da one nisu postali članovi crkvene zajednice. Ovde je reč za Pravoslavnu Crkvu.

- Da li treba neki dan postiti na vodi, ulju ili ribi pre uzimanja bogojavljenske vodice nakon odanija Bogojavljenja?

o.Gavrilo- To ovisi o tome kako savetuje duhovnik ili sveštenik kome se obraćate za savet. Nije određeno neko pravilo, ne radi se o Sv. Tajni pričešća, niti nju može da zameni bogojavljenska vodica.

- Nedavno su me spopali snažni bolovi u stomaku. Oko sat vremena sam se mučio i prevrtao u krevetu, i jednog trenutka mi je došlo na um da uzmem svetu vodicu. Osenio sam se krsnim znakom i sa verom otpio gutljaj vodice, istog trena su bolovi prestali kao rukom odnešeni.

o.Gavrilo- Upravo se u slučaju bolesti, malaksalosti ili nekih bolova upotrebljava bogojavljenska voda posle odanija Bogojavljenja. 

- Recite da li mogu ćerkicu, do njenog krštenja, da osenjujem časnim krstom, kadim tamjanom, molim se za nju i moju suprugu i palim sveće za njihovo zdravlje?

o.Gavrilo- Da, ne samo da može, nego je i potrebno, pogotovu kod verujućih ljudi.

- Spomenite mene i moju ženu Ivanu na proskomidiji, a našu ćerkicu Lenku u Vašim molitvama. Unapred Vam hvala. Znam da čovek na Sv. Krštenju dobija anđela čuvara od Gospoda, koji ga prati i čuva celog života. Ko čuva novorođenče do krštenja? Gospod i Bogomajka neposredno?

o.Gavrilo- A ko čuva ostali svet nekršten nego BOG STVORITELJ SVEGA VIDLJIVOG I NEVIDLJIVOG.

- Bog sve čuva, baš tako. Čuo sam na jednoj propovedi da Gospod promišlja i o crvu ispod kamena, a kamoli o čoveku.

o.Gavrilo- Kako stoji u prvom članu Simvola vere: Verujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog.

- Koji zadatak ima anđeo čuvar, zašto nam ga Gospod daje?

o.Gavrilo- Da nas čuva od svakog zla, ali čovek mnogo puta ražalosti svog anđela čuvara svojim gresima. Anđeo čuvar se tada udaljuje od čoveka dok se ovaj ne pokaje za učinjeni greh.

- Оče, kako se treba postaviti prema nepokajanim i arogantnim ljudima koji nam čine nepravdu i izazivaju gnev u nama, ili želju za osvetom? Kako se boriti protiv takvog stanja duha? Često mi ponestaje duhovne snage za trpljenjem raznih oblika nepravde.

o.Gavrilo- Sv. Oci i podvižnici blagočestija kažu SAMO SMIRENJEM I TRPLJENJEM… Dobro, brate D..., da privodimo kraju razgovor za večeras i da odemo na tihovanje.

- Do narednog razgovora, neka Bog čuva Vas i bratiju. Želim Vam mirnu i spokojnu noć. Molite se za nas.

o.Gavrilo- Tebi i porodici takođe mirnu i spokojnu noć. Amin

Pregleda: 6424