Dodaj u Favorite
 
 
 
 
 
 
 
HOME
NOVOSTI
RADIO
KONTAKT

Nastojatelj manastira Davidova pustinja arhimandrit German je ubijen u svojoj keliji

image
U Podmoskovlju je izvršeno ubistvo pravoslavnog sveštenika. Kako je saopštio izvor u pravnim organima, u utorak 26 jula, u 14:20, u Cehovskom regionu u naselju Novi Bit u keliji manastira Davidova pustinja sa vezanim rukama i lobanjsko-moždanom traumom pronadjeno je telo nastojatelja manastira arhimandrita Germana (Hapugina). Trenutno se na tom mestu nalazi istražna grupa i razjašnjavaju se sve okolnosti ovog prestupa, kao i pitanje o pokretanju krivičnog dela.

Arhimandrit German (u svetu – Hapugin Vjačeslav Nikolajevič) je rodjen 30 aprila 1965 godine u gradu Likino-Dulevo Orehovo-Zujevskog regiona Moskovske oblasti u radničkoj porodici. 1982-e godine je završio srednju opšteobrazovnu školu. Od 1983-e do 1985-e godine je služio u redovima Sovjetske Armije. 1985-e godine je nosio oltarsko poslušanje u Crkvi posvećenoj velikomučeniku Nikiti u selu Kabanovo Orehovo-Zujevskog regiona. Od 1985-1986 je bio čtec u Kazansko-Pjatnickoj Crkvi u selu Tugoles šaturskog regiona Moskovske oblasti. Od 1986-1989 je vršio dužnost pslamopojca u Iljinskoj Crkvi u gradu Serpuhovu.

image

21 juna 1987 godine po blagoslovu mitropolita Krutickog i Kolomenskog Juvenalija, sveštenik Crkve Serpuhovskog okruga jeromonah Josif (Balabanov, današnji episkop Birobidzanski) ga je postrigao je u monaha sa imenom German, u čast prepodobnog Germana Aljaskinskog. 8 januara 1989 godine mitropolit Juvenaije ga je rukopoložio u djakona, a 15 januara te iste godine u čin prezvitera sa naznačenjem nastojatelja Pokrovske Crkve u gradu Hotkovo. U vezi sa reorganizacijom parohije u ženski stavropigalni manastir 1992 godine Ukazom Svjatijejšeg Patrijarha Alekseja II odredjen je za sveštenika stavropigalnog Sveto-Pokrovskog ženskog manastira u Hotkovu. 1994 godine Patrijarh ga je nagradio pravom nošenja naprsnog krsta.

5 januara 1995 godine zahvaljujućI poslatoj molbi, Svjatijejši Patrijarh ga je oslobodio poslušanja u Pokrovskom manastiru u gradu Hotkovo i upućen je kod mitropolita Krutickog i Kolomenskog Juvenalija. 11 januara 1995 godine odredjen je za nastojatelja Vaznesenjske Crkve Davidove pustinje u naselju Novi Bit Cehovskog regiona Moskovske oblasti. 1 juna 1995 godine saglasno postavci Svetog Sinoda Ruske Pravoslavne Crkve o obnovi monaškog života u Vaznesenjskoj Davidovoj pustinji i naznačenju manastirskog nastojatelja, mitropolit Juvenalije ga je rukopoložio u čin igumana uručivši mu igumansko žezlo. 2000 godine na Vaskrs Svjatijejši Patrijarh ga je nagradio palicom i krstom sa ukrasima. Ukazom Mitropolita Krutickog i Kolomenskog odredjen je za sveštenika Crkve Cehovskog okruga Moskovske eparhije. 14 avgusta 2004 godine u toku Božanstvene Liturgije u Crkvi Svemilostivog Spasitelja Vaznesenjske Davidove pustinje mitropolit Kruticki i Kolomenski ga je rukopoložio u čin arhimandrita.

Vazenesenjska Davidova pustinja, koju je u XVI veku osnovao učenik sv.Pafnutija Borovskog, prepodobni David, nalazi se osamdeset pet kilometara od Moskve i dvadeset četiri kilometra od Serpuhova, nedaleko od grada Cehova.

SvjatijejšI Patrijarh Aleksej je izrazio saučešće povodom tragične smrti arhimandrita Germana

Moskva, 27 jul 2005 godine

Visokopreosvećenom Juvenaliju, mitropolitu Krutickom i Kolomenskom

S dubokom tugom sam saznao za tragičnu pogibiju nastojatelja Vaznesenjske Davidove pustinje arhimandrita Germana. Učinjen je surov i krvav prestup, narušavanjem svih Boqijih i ljudskih zakona.
Poroci duboko ulaze u društveni qivot onda kada se ono udaljava od večnih biblijskih zapovesti – “Ne ubi”, “Ne ukradi”. Zivot arhimandrita Germana je bio posvećen propovedi tih zapovesti, izgradnji ostrvca vere i ljubavi u poverenom mu manastiru i sluqenju ljudima.

Izražavam iskreno saučešće Vašem Viskopreosveštenstvu, rodjacima I bliqnjima oca Germana I molim se za upokojenje novoprestavljenog ubijenog arhimandrita Germana u nebeskim obiteljima.

+Aleksej, Patrijarh Moskovski i cele Rusije

Patrijaršija.ru

izvor: http://www.pravoslavie.ru/news/050726191737

26 / 07 / 05
Upisite email bliznjih:


|
Postao 07/27 u 07:19 PM

Komentari:    << Pocetna stranica