Dodaj u Favorite
 
 
 
 
 
 
 
HOME
NOVOSTI
RADIO
KONTAKT

ARHIJEREJSKA LITURGIJA U HRAMU SV. ARHIĐAKONA STEFANA U MALOM POGANCU

image

Arhijerejska Liturgija u hramu Sv. Arhidjakona Stefana u Malom Pogancu i svecana predaja fototipskog izdanja Varazdinskog Apostola u manastiru Lepavini

Na praznik Sv. Velikomucenika Prokopija 21./8. jula 2006. godine, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Sv. Arhidjakona Stefana u Malom Pogancu je sluzio Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit zagrebacko-ljubljanski i cele Italije Gospodin JOVAN, uz sasluženje protojereja-stavrofora Zvonka Pilingera, paroha varazdinskog, jerodjakona Vasilija i đakona Uglješe Pilingera. Sv. Velikomučenik Prokopije se proslavlja kao zavetna slava triju sela koja pripadaju tome hramu, i svake godine se saborno proslavlja u hramu Sv. Arhidjakona Stefana u Malom Pogancu.

Za vreme bogosluzenja Mitropolit Jovan je vernom narodu odrzao besedu na temu praznika, isticuci primer Sv. Velikomucenika Prokopija u nepokolebljivom ispovedanju vere u Jednoga istinitoga Boga i blagotvornom delovanju njegovog primera na obracenje drugih u veru.

image

Mitropolit je u besedi istakao jevandjelsku poruku sa bogosluzenja o nosenju krsta svoga i ljubavi prema bliznjima takodje je napomenuo da treba da pazimo na svoj hriscanski zivot - na isunjavanje zapovesti Bozjih i da sto cesce pristupamo svetoj Tajni Pricesca kako bi izbegli iskusenja koja namece savremeni nacin zivljenja.

Na kraju Liturgije je odrzana litija oko hrama i vernom narodu je podeljena nafora.

image

Posle Bogosluzenja Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit Jovan i sasluzasci su bili ugosceni u domu blagocestivih domacina Ranka Vrecice i njegove porodice.

Posle ugoscenja Mitropolit Jovan je posetio manastir Lepavinu i tu poučavao bratiju monaškom životu.

U 16 sati Njegovo Visokopresveštenstvo zajedno sa jerejem Đorđem Filipovićem i bratstvom manastira Lepavine, odslužio je večernje bogosluženje u hramu Sv.Arhiđakona Stefana u Malom Pogancu uz Prisustvo vernog naroda. Posle bogosluženja Njegovo Visokopreosveštenstvo je poučavao narod hrišćanskom i evanđeoskom životu ističući moral naših predaka i njihov primer hrišćanskog života u odgoju današnjih mladih.

image
Upisite email bliznjih:


|
Postao 07/22 u 03:49 PM

Komentari:  Ime:

  Email:

  Mjesto:

  URL:

  Pregled uživo:  Zapamti moje osobne informacije

  Obavijesti me o komentarima?

  Upisite rijec koju vidite u polje ispod:


  << Pocetna stranica