Dodaj u Favorite
 
 
 
 
 
 
 
HOME
NOVOSTI
RADIO
KONTAKT

Arhijerejska Liturgija u hramu Sv. Arhidjakona Stefana u Malom Pogancu

image

Arhijerejska Liturgija u hramu Sv. Arhidjakona Stefana u Malom Pogancu i svecana predaja fototipskog izdanja Varazdinskog Apostola u manastiru Lepavini

Na praznik Sv. Velikomucenika Prokopija 21./8. jula 2005. godine, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Sv. Arhidjakona Stefana u Malom Pogancu je sluzio Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit zagrebacko-ljubljanski i cele Italije Gospodin JOVAN, uz sasluženje visokoprepodobnog arhimandrita Gavrila, igumana manastira Lepavine, protojereja-stavrofora Zvonka Pilingera, paroha varazdinskog i jerodjakona Vasilija. Sv. Velikomucenik Prokopije se proslavlja kao zavetna slava triju sela koja pripadaju tome hramu, i svake godine se saborno proslavlja u hramu Sv. Arhidjakona Stefana u Malom Pogancu.

Za vreme bogosluzenja Mitropolit Jovan je vernom narodu odrzao besedu na temu praznika, isticuci primer Sv. Velikomucenika Prokopija u nepokolebljivom ispovedanju vere u Jednoga istinitoga Boga i blagotvornom delovanju njegovog primera na obracenje drugih u veru.

image

Mitropolit je u besedi istakao jevandjelsku poruku sa bogosluzenja o nosenju krsta svoga i ljubavi prema bliznjima takodje je napomenuo da treba da pazimo na svoj hriscanski zivot - na isunjavanje zapovesti Bozjih i da sto cesce pristupamo svetoj Tajni Pricesca kako bi izbegli iskusenja koja namece savremeni nacin zivljenja.

Na kraju Liturgije je odrzana litija oko hrama i vernom narodu je podeljena nafora.

image

Posle Bogosluzenja Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit Jovan i sasluzasci su bili ugosceni u domu blagocestivih domacina Ranka Vrecice i njegove porodice.

Posle ugoscenja Mitropolit Jovan je posetio manastir Lepavinu i tu na svecan nacin urucio fototipsko izdanje “Varazdinskog apostola”.

image

U knjizi utisaka Njegovo Visokopreosvestenstvo je zapisao:

“Varazdinski apostol u manastiru Lepavini 21./8. jula 2005. godine.

image

Na svetog Prokopija posle svete Liturgije u Malom Pogancu, dosli smo u manastir Lepavinu da predamo arhimandritu Gavrilu i njegovoj bratiji fototipsko izdanje Varazdinskog apostola, napisanog 1454. godine. Prvu knjigu predali smo Srpskome Patrijarhu Pavlu i clanovima Svetog arhijerejskog Sinoda i time obiljezili veliki jubilej ovog Praks Apostola od 550 godina, do tada prve cirilske knjige u Varazdinskom Generalatu.

image

Sa velikom radoscu drugu knjigu fotokopije Varazdinskog Apostola predajemo visokoprepodobnom arhimandritu Gavrilu i bratiji manastira Lepavine za potrebe manastirske biblioteke.

Sa blagoslovom Bozjim + Mitropolit Jovan”
Upisite email bliznjih:


|
Postao 07/22 u 10:35 AM

Komentari:    << Pocetna stranica